Geschiedenis

Adrianus Louis Hendrik Jacob van Ravesteijn werd op 19 januari 1900 geboren in Rotterdam. Hij verhuisde in 1922 naar Veur (in 1938 zijn Veur, Stompwijk en Wilsveen samengevoegd tot Leidschendam) waar hij woonde aan de Sluiskant 4. Op de inschrijving in het bevolkingsregister stond vermeld dat hij directeur was van een machinefabriek. Deze machinefabriek werd al spoedig uitgebreid met een scheepswerf. Het bedrijf was gevestigd in de ‘Scheepswerf’ waar nu ‘De Schuitejager’ staat.
Van 1926 tot 1938 woonde hij in Den Haag en Voorburg. In 1938 keerde hij terug naar Veur waar hij op het woonschip de ‘Levant’ woonde. In 1941 trouwde hij met Marian Wijnman. Ze woonden samen op de Levant die in de Vliet ter hoogte van Veursestraatweg 280 een ligplaats had. Met de Levant werden ook vaartochten gemaakt. Het echtpaar leefde sober.

Tijdens de oorlog werden op de werf bootjes geschikt gemaakt voor gebruik door Engelandvaarders. Of de heer Van Ravesteijn daar van wist is niet bekend. Na de oorlog kwam de werf moeizaam weer op gang. De werf aan de Vliet bij de Veursestraatweg werd begin jaren 50 verkocht en de werf aan de Sluiskant werd verbouwd. Dat was ook nodig omdat het Dolkgemaal daar moest komen. In de verbouwde werf werden grotere schepen gebouwd. Het echtpaar woonde inmiddels op een nieuwe woonboot ‘De Witte Raaf’, genoemd naar de wit geworden haren van de werfeigenaar. In de jaren 60 verpachtte Van Ravesteijn de werf en hield hij er zelf mee op.

Hij overleed op 28 juli 1973. Zijn jongere vrouw overleefde hem nog lang. Zij overleed in 2001. Tot ieders verrassing liet de voormalige werfeigenaar een vermogen van 2,3 miljoen Euro na aan de gemeente Leidschendam.

Ter herinnering aan de scheepswerf en de heer Van Ravesteijn is op 12 juni 2015 het gedeelte van de Plaspoelkade tussen de Sluiskant en de Warmoezierstraat omgedoopt tot ‘Van Ravesteijnkade’.

De heer Van Ravesteijn bestemde het geld voor de inwoners van de gemeente Leidschendam. Stompwijk behoorde ook bij de gemeente. Bij de samenvoeging van Leidschendam en Voorburg is door het bestuur advies bij notarissen ingewonnen wat dit betekent voor het fonds. Deze deskundigen zeggen dat de intentie van de erflater gerespecteerd moet worden. Dat betekent dat ook nu het fonds bestemd is voor inwoners van Leidschendam en Stompwijk.